donderdag 5 november 2015

BLOG WILLEM VAN ORANJE

Hallo lezers van de Delftsche Courant,

Moord op Willem van Oranje

Verslaggever Stan van der Salm was op de plaats delict en heeft dit erover geschreven.



Willem van Oranje is net vermoord in de tijden van onrust door opstand. Hij is vermoord in zijn huis in het mooie Delft (het Prinsenhof) waar hij al sinds 1572 woonde. De heer van Oranje was daarheen gegaan om te wonen en om te schuilen.



Hij is om precies te zijn vermoord op dinsdag 10 Juli 1582 onderaan de trap vlakbij de eetzaal. Het gebeurde rond het middaguur. Hij is met een pistool van korte afstand door zijn hart geschoten. Er zijn zelfs kogelgaten in de muur te zien waardoor iedereen kan zien waar onze Willem zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Willems vrouw Louise de Coligny rende naar Willem toe toen Willem werd doodgeschoten en in de handen van zijn vrouw zou hij nog de woorden “ Mon Dieu, ayez pitié de mon âme et de ton pauvre peuple”( Mijn God, heb medelijden met mij en met uw arme volk) hebben gezegd..


Uw verslaggever heeft van de wacht en van Louise de Coligny gehoord dat de persoon die Willem van Oranje heeft vermoord ene Balthasar Gerards is. Toen de laffe Balthasar ervan hoorde dat Willem vogelvrij werd verklaard door Phillips de 2e besloot hij hem te vermoorden. Hij heeft nog een vluchtpoging gedaan door via de achterdeur en de tuinen van het Prinsenhof te vluchten maar nadat hij over de stadsmuur geklommen was en in de grachten wilde springen werd hij gepakt door de soldaten die hem achterna zaten. 
Willem zal 3 november worden begraven in de nieuwe kerk met een praalgraf dat zijn eer zal uitbeelden.

Terechtstelling van Balthasar Gerards


verslaggever Olaf Kramer hier.


We zijn hier in Het Steen, de gevangenis waar Balthasar Gerards is opgesloten. Hij is verhoord over de moord op Willem van Oranje.



Balthasar heeft net een lange schriftelijke verklaring afgelegd waarin hij heeft geschreven waarom hij Willem van Oranje heeft vermoord. Zijn reden: hij ziet Willem als vijand van het rooms-katholieke geloof.


De schepenen willen meer weten met wie Balthasar de moord heeft voorbereid. Ze hebben daarom besloten om hem te folteren (martelen).  De beulen hebben Balthasar dag en nacht gemarteld. Zo hielden ze gloeiende fakkels onder zijn oksels en hingen hem een half uur op met een gewicht (300 pond) aan zijn grote teen. Ze hebben hem ook in het stikhok gestopt. Zo hebben ze alles geprobeerd om informatie uit hem te krijgen.


Balthasar geeft niet veel meer informatie dan dat hij al in zijn schriftelijke verklaring heeft gegeven.


Het is nu een dag later, 13 juli 1584, en ik sta in de rechtbank waar schouten en schepenen recht hebben gesproken. Balthasar heeft een zware straf te horen gekregen. Hij stond tussen vier banken met toeschouwers erom heen (“vierschaar”) en kreeg te horen dat hij naar het schavot wordt geleid.

Een zware straf. Hij moest dood omdat dat goedkoper is dan hem opsluiten en levenslang onderhouden.




Zijn rechterhand wordt afgeknepen omdat hij daarmee Willem van Oranje heeft vermoord. Daarna wordt hij levend gevierendeeld, zijn hoofd wordt afgehakt en op een spies geplaatst.
Voor sommige een goede dag en voor andere juist niet, de ene zag hem als held terwijl de andere hem zag als moordenaar.

Begrafenis van Willem van Oranje


Delft,3 Augustus 1584


verslaggever Noah Weissman is hier op een dag van nationale rouw omdat de grote Willem van Oranje begraven gaat worden in de Nieuwe Kerk in Delft.

Zijn kist is door de straten van Delft gedragen en is nu bij de Nieuwe Kerk aangekomen.
Daar wordt de kist binnen gebracht met de door Balthasar Gerards vermoordde Willem van Oranje.
Niemand praat en je hoort alleen gesnik hier en daar.
De kist is neergezet en er wordt een baldakijn over gelegd.
Voorstanders van Willem van Oranje doen hun woord en vertellen wat een geweldige man hij was.
Hierna is de ceremonie beëindigd.



Dit was Noah Weissman vanuit Delft.


Delft 1609



De meeste van jullie weten van de begrafenis van Willem van Oranje in 1584.
Er is net door een belangrijke bron verteld dat Willem van Oranje waarschijnlijk een door kunstenaars ontworpen graf zal krijgen.Dit wordt niet een gewoon graf maar een echt praalgraf.
Later meer hierover!!!

Delft 1614

In 1609 is het idee geopperd om een praalgraf voor Willem van Oranje te maken.
De beroemde beeldhouwer Hendrick de Keyser heeft het praalgraf ontworpen en het wordt nu gebouwd in de Nieuwe Kerk.
De bouw zal waarschijnlijk jaren gaan duren maar dan heb je denk ik ook wat!!

Delft 1621

Hallo lezers van de Delftsche Courant,verslaggever Noah Weissman junior hier.Ik heb vorig jaar het stokje van mijn vader overgenomen en ik houd jullie vanaf nu op de hoogte van alles wat er in Delft gebeurd.
Na dat alles volgens plan ging met de bouw van het praalgraf voor Willem van Oranje is er nu verschrikkelijk nieuws....Hendrick de Keyser,de ontwerper en bouwer van het praalgraf,waar hij in 1614 mee begonnen is,is helaas overleden.

Wat nu verder...Ik hoop snel weer met nieuws voor jullie te komen.


Delft 1623

Vandaag is er groot feest in Delft!Het praalgraf van Willem van Oranje is uiteindelijk afgebouwd door de zoon van Hendrick de Keyser en zal vandaag onthuld worden.
Verder is er bekend gemaakt dat rijke en machtige mensen voortaan ook een praalgraf zullen krijgen.
Nog een leuk feitje: bij het praalgraf zijn er symbolieken gebruikt van vrede en van wapens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten